Welkom
   Schoonheid
   Grottenschilderingen
   Landschappen
   Kwetsbare mannen
   Vensters
   Fundamenten
   Ontluiken
   Balanceren
   Onderwaterwereld
 

Schoonheid zit van binnen

Het is bijna het gesprek van de dag: Hoe beoordelen mensen je en op welke manier kun je scoren met je uiterlijk zodat je niet buiten de boot valt. Maar het gaat hierbij vooral om de buitenkant van iemand. Mensen die door het leven gaan met niet zo’n aantrekkelijk uiterlijk moeten het hebben van hun eventuele andere kwaliteiten. En als die niet voldoende aanwezig zijn kunnen ze vaak heel eenzaam door het leven gaan.
Er zijn tv-programma’s die mensen in korte tijd pimpen en zo de kijker een gezellige avond bezorgen. Ik denk waar zijn ze mee bezig! Programmamakers laten je geloven dat geluk in het uiterlijk zit. Ik las een uitspraak van een plastisch chirurg dat plastische chirurgie gelukkiger maakt. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij.
Waarschijnlijk wordt de bankrekening van de specialist vooral gespekt!

Mijn meest recente schilderijen gaan over schoonheid die van binnen zit, want elk mens is uniek. Vaak worden mensen waar iets mee aan de hand is door de maatschappij genegeerd. Soms worden kinderen op jonge leeftijd al gepest en dragen de wonden hun hele leven mee...

Ik heb een schilderij gemaakt waar een vallende man is op afgebeeld. Hij is licht van kleur en heel ijl geschilderd. Ik heb dit schilderij de volgende titel gegeven: ”de man die te licht is bevonden”. Deze titel is maatgevend voor het thema waar ik nu mee bezig ben. Ook heb ik een serie koppen geschilderd met mensen waarbij de huid grof en aangetast is, soms zelfs gedeformeerd. Indringende gezichten met een speciale blik die op je netvlies blijft zitten.

Het zijn paneeltjes geworden en hebben iets weg van iconen. Wellicht een heel klein eerbetoon aan mensen waaraan je aan hun gezicht kunt zien dat het leven hun getekend heeft.

Een schilderij met 6 koppen die aan een blok zitten en dezelfde kant uitkijken.
Een heel ingetogen figuur in een soort wastobbe. De schilderijen ontstaan gewoon vanzelf, ze vormen zich zelf en ik werk er net zolang aan tot ik het gevoel heb dat ik de juiste snaar geraakt heb.
Dit thema fascineert me enorm, het is overal zichtbaar en waarschijnlijk zal het door de botoxgekte alleen maar duidelijker worden.

Mensen zijn mooi door hun karakter of hun persoonlijkheid.
En kwetsbaarheid mag gezien worden.

      

Bericht

 

© Copyright Paul Dirks 2009
Alle rechten voorbehouden